Příprava Irského mechu

26.01.2023

Irský mech je druh mořské řasy plné elektrolytických minerálů, bílkovin, jódu, vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Gelové složení Irského mechu pomáhá detoxikovat organismus, podporuje metabolismus a zpevňuje vlasy, pokožku a nehty. Tradičně se používá při bronchitidě, strumě, při problémech se žlázami a štítnou žlázou, ulevuje od bolesti kloubů, podporuje imunitní systém, srdeční činnost a okysličování tkání, dále podporuje funkci trávicího systému a reprodukčních orgánů.

!!! Nepoužívejte prášek nebo vločky z Irského mechu, protože byly vařeny a sušeny v troubě a ztratily kvalitu, kterou nabízí čerstvý raw mech !!!

Příprava: 

Irský mech se prodává v sušené formě, zakonzervovaný solí. Řádně jej propláchneme ve vlažné tekoucí vodě a všechnu sůl z něho vymyjeme. Dáme do misky a zalejeme vlažnou vodou. Necháme stát 2-3 hodiny. V průběhu této doby můžeme ještě 2x-3x vyměnit vodu a mech propláchnout, abychom odstranili zbývající sůl. Mech ve vodě nabyde na objemu.

Vodu scedíme, mech vložíme do mixéru a mixujeme. Přidáváme po maličkých dávkách vodu, abychom dosáhli požadované gelové konzistence. Já volím tužší konzistenci, aby nebyl moc "vodovatý" a pěkně podpořil a udržel tvar některých jídel. Dáváme pozor, abychom mech v mixéru mixováním příliš nezahřáli. Bude-li se zahřívat, přestaneme mixovat a počkáme až zchladne. Pak pokračujeme v mixování. Poté dáme do misky, přikryjeme talířkem a skladujeme v lednici.

Osobně používám keramický hrnek s víčkem. Mech neskladuji v utěsněné nádobě. Takto připravený mech používáme do smoothies, pomazánek a při výrobě raw dezertů a raw sýrů, kde výborně působí jako ztužovač. 

Martina Christová                                                              www.slunecnabrana.cz, www.mistrovskekrystaly.cz

Zdroj informací: Markus Rothkranz